Twee winnaars van het zilveren hoorntje 2016

De Lutte.

Het zilveren hoorntje voor de beste buurtschap midwinterhoornblazen is dit jaar gewonnen door twee buurtschappen. Na het verwerken van de punten die de individuele blazers ontvingen voor hun demonstratie midwinterhoornblazen bleek dat er dit jaar twee buurtschappen kunnen zeggen dat hun buurtschap de beste is. Buurtschap Losser en buurtschap Vannekerblazers uit Enschede hadden beide 281,5 punten. De Esch blazers uit Tubbergen werden derde met 273,5 punten.

Het blazen om de zilveren hoorn vond dit jaar plaats in De lutte. Op het erve Monninkhof  aan de kruyslaan in De Lutte, streden 12 buurtschappen om de eer om voor een jaar het beste buurtschap te mogen zijn en de wisselprijs, het zilveren hoorntje, mee te mogen nemen naar huis. De blazers uit Losser te weten Bas Reuvers, Maikel Kremer en Paul Wigger en de blazers van de Vannekerblazers, Erik Vogelzang, Jaap Hazewinkel en Wilfried Poorthuis waren dit jaar even sterk.

Het blazen om het zilveren hoorntje is een jaarlijks terugkerende traditie die vanaf de jaren vijftig wordt georganiseerd. Het doel van deze strijd is het leren van elkaar en onder het genot van een kop koffie en een stuk krentewegge met elkaar te praten over het midwinterhoornblazen.

Elk buurtschap bestaat uit drie blazers en de punten die door een vakkundige jury voor het blazen worden gegeven worden opgeteld en daarmee wordt het beste buurtschap bepaald. Terwijl de winnaar dus een buurtschap is, is er altijd nog de individuele uitslag. Dit jaar was de beste individuele blazer Bas Reuvers, uitkomend voor de buurtschap Losser. Hij mocht de Pijnappel wisseltrofee mee naar huis nemen. De tweede plaats was voor Erik Vogelzang van de Vannekerblazers gevolgd door, de winnaar van vorig jaar, Rene Koopman van de Esch Bloazers uit Tubbergen.

Voor de junioren is er ook een wedstrijd. Hierbij wordt gestreden om het gouden hoorntje voor het beste buurtschap. Die strijd is traditioneel op de laatste zondag voor driekoningen en vindt dit jaar plaats op 30 december 2016 op erve Huuskes, de oude schaapskooi op het Hulsbeek te Oldenzaal.